2014. február 1., szombat

Korhelyleves húsgombóccal és nagyon gazdag Somlói galuska

Szeretjük a leveseket. Főként a "zuram", így ma Adélnál talált korhelylevest készítettem húsgombóccal. A Somlói pedig tényleg különleges és még története is van...

 Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg darált hús, két marék rizs, 2 hagyma, 1 tojás, olaj, 1 ek liszt, só, bors, pirospaprika, borsikafű, tejföl


Az egyik hagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk az elvágott káposztát (én nem szoktam kimosni), kicsit átsütjük és felengedjük vízzel. Annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, de a húsgombócok miatt nem baj, ha bővel öntünk rá. Ha van, friss borsikafűágat teszünk bele, nekem csak szárított volt. A levest megfőzzük. Közben a másik hagymát is apróra vágjuk, összedolgozzuk a darált hússal, rizzsel, tojással, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával is megszórjuk. Diónyi gombócokat gyúrunk belőle és belefőzzük a levesbe. Kevés olajon világosra pirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük egy kevés vízzel és csomómentesre keverjük. Berántjuk vele a levest és kiforraljuk. Tejföllel kínáljuk.

És akkor a Somlói. Millió helyen ettem már somlóit és különösebben soha nem rajongtam érte. Van egy kedves ismerősöm, akinek a névnapjára egyik kolléganője készíti ezt a Somlóit rendszeresen. Egyszer megkínált vele. Na, azóta átértékeltem a Somlóival való viszonyomat. Mert ez elképesztően finom! Van vele munka nem mondom, de ha valami megéri a fáradságot, akkor ez bizonyosan! Próbáljátok ki! Szerintem a piskótája annyira finom, hogy bármilyen torta piskótájának beválna....
Tészta: 8 (9) db tojás, 8 ek víz, 38 dkg porcukor, 38 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 citrom reszelt héja és leve, kb. 1 dl olaj
A tojásfehérjébe a vizet, kis sóval és citromlével habosra keverem géppel, majd kockákra vágott birsalmasajtot teszek bele, a tojások sárgájával tovább keverem, utána a porcukrot, megint tovább keverem, végül a sütőporos, citromhéjas lisztet keverem bele. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, eleinte erős lángon kell sütni, aztán gyengébben. Tűpróba után még melegen kiborítom rácsra, hogy egyenletesen hűljön. (A papírt még melegen le kell szedni!) Ha kihűlt, kb. 5 cm széles csíkokra vágom, majd a csíkokat fél cm lapocskákra. Ezt és az alább felsoroltakat előre el kell készíteni az asztalra, mielőtt a krémet elkezdem főzni.
- kb. 15 dkg (ha több, még jobb) diót megdarálva tálba egy evőkanállal, amivel szórni fogom
- pár deka durvára darált, vagy vágott diót, amennyi a tál tetejére való beszóráshoz kell, lassú tűzön meg kell pörkölni. Ez nagyon finommá teszi, minél több van belőle, annál finomabb.
- Darabokra vágott ét-, vagy tejcsokoládé szintén a tetejére, de közé is lehet tenni
- Min. 10 dkg mazsola egy pohár borba vagy rumba beáztatva
- Apró kockákra vágott birslamasajt és/vagy füge, datolya, mogyoró, mandula, stb.
- Rumos meggy, vagy cukrozott meggybefőtt, a leve is használható a locsoláshoz
- Rum, érdemes az üvegre húzni a csurgató dugót, hogy egyenletesen lehessen eloszlatni
- Tál, amibe rétegezzük. Minden előkészített adalékba még a szórókanalat is odakészítettem...
Krém: Egy nagy műanyag keverőtálba beleteszek 5 cs csokoládés pudingport, 3 ek holland típusú nagyon sötét kakaóport, 24-24 ek cukrot, 1 tk étkezési keményítőt, és ezt még szárazon jól elkeverem. Aztán ráöntök szűl 1 l tejet hidegen, és csomómentesre tovább keverem, jó, ha áll egy kicsit. Az összesen 3 l tej másik felét jól felmelegítem, és ráöntöm a hideg pudingos felére, összekeverem, és vissza a lábasba. Állandó keverés mellett, nem a legerősebb tűzön besűrítem, és amikor sorra kerül, merőkanállal locsolom bőven. A 3 liter tej kicsit sok ehhez a tészta mennyiséghez, a kimaradtat pudingként esszük meg. :)
Először 1 réteg tészta lapocskával kibélelem a tálat. A tésztát meglocsolom rummal, boros mazsolával, meggyel, a levével, (lehet jó lucskosra), rászórom a darabolt dolgokat, itt lehet újítani, hogy ne legyen mindig egyforma. Ezután merőkanállal rámerem a krémet, majd a darált diót. Azután kezdődik elölről, tészta, rum, mazsola stb., a tetejére darált dió először, utána pörkölt dió, darabos csoki, díszítésül meggy stb. Tálaláskor kell még tejszínhab, csokoládélikőr a tetejére csurgatni, amikor már eszitek. A csokilikőrt is én készítem: fél liter tejbe 30 dkg cukrot és 10 dkg sötét kakaóport felolvasztok és simára keverek. Keverés közben hűtöm ki úgy, hogy a lábas külső fele hideg vízben van. Ha kihűlt, bele kell keverni 1.5-2 dl tiszta alkoholt, vagy több Vodkát, mert az semleges ízű. Ez egy hatalmas adag, a legnagyobb leveses tálba készítettem és általában még egy kisebb tál is megtelik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése