2014. szeptember 7., vasárnap

Rusztikus kalács Nutellával

Már elég rég csináltam kalácsot. Épp ideje volt és a terveim között is szerepelt ez a finomságos kalácska:


Több helyen van hozzá a recept, én így készítettem:
Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő egy kk cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatva, 50 dkg liszt, 1,4 dl tej, 10 dkg puha vaj, 1 tojás, + 1 a lekenéshez, csipet só, 3 tk cukor, 1 kis üveg Nutella
A liszthez hozzáadjuk a tojást, a felfutott élesztőt, a maradék tejet, a lágy vajat, a só és a cukor.  Könnyű tésztát dagasztunk addig, amíg elválik a kezünktől és a táltól is. Meleg helyen kb. 1 órát kelni hagyjuk.
Kinyújtjuk lisztezett felületen a megkelt tésztát (kb. 25 x 35 cm-es téglalapra). Rákenjük a Nutellát. A rövidebb oldalról indulva feltekerjük, mint a bejglit. Éles késsel bevágásokat készítünk, mintha egy fenyőfát készítenénk a rúdból, tehát mindkét oldalán ferdén, párhuzamosan bevagdossuk 2-2,5 cm távolságokat kihagyva. A közepét ne vágjuk át (mintha az lenne a fa törzse). Ezután a két egymással szemben álló tésztacsíkot átfordítjuk egymáson, végig áthajtogatjuk az egész tésztát.  Megkenjük tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben, kiolajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése