2015. szeptember 25., péntek

Meggyes-mandulás-krémes pite

Ez a sütemény is a vendégemnek készült elsősorban. Nálunk minden jöhet, amiben meggy van. A tetején lévő karamellás mandula valami eszméletlen finom! :)

A tésztához: 40 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 1.25 dl tej, 2 tojás, 9 dkg porcukor, 12 dkg vaj, csipet só
A tetejére: 15 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 1 ek méz, 3 ek tejszín, 15 dkg mandulapehely
A krémhez: 70 dkg magozott meggy, 1 cs tejszínízű pudingpor, 13 dkg kristálycukor, 5 dl tej, 6 lap zselatin, 5 dl tejszín
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt, amire ráöntjük a meglangyosított tejet. Lisztet húzunk rá, és hagyjuk kelni. Negyedóra elteltével hozzáadjuk a langyos vajat, a porcukrot, a csipet sót és az enyhén felvert tojásokat. Géppel dagasztattam sima tésztává, majd letakarva duplájára kelesztettem. Míg kel, elkészítjük a tetejére a mázat: összemelegítjük a vajat, a cukrot, a mézet és a tejszínt, majd a tűzről lehúzva beleforgatjuk a mandulapelyhet is. A megkelt tésztát átgyúrjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A tetejére kenjük a mandulás mázat. 190 fokos sütőben készre sütjük (kb. fél óra). Kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni, majd lapjában kettévágjuk. A meggyet leszűrjük és elosztjuk az alsó lapon. A pudingporból, a cukorból és a tejből a szokásos módon pudingot főzünk. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodva egyesével elkeverjük a még meleg pudingban. Kevergetve teljesen kihűtjük a zselatinos pudingot. A tejszínből kemény habot verünk, óvatosan beleforgatjuk a pudingba, majd a meggyel kirakott piskótára simítjuk. Rátesszük a mandulás lapot, picit rá is nyomkodjuk. Hűtőben egy éjszakán át hagyjuk pihenni. Másnap szeleteljük, tetejét meg lehet hinteni porcukorral, bár ez nekem nem hiányzott róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése