2015. november 1., vasárnap

Citrusos bableves és rakott paprikás krumpli

Gyönyörű időjárással búcsúzott az október és köszönt ránk a november. Volt is teendő a tanyán. Két napig gyakorlatilag meg sem álltam, az avart gyűjtöttem kupacokba a diófa, meggyfa, hársfa, körtefa alatt... Így viszonylag gyors ebédet főztem.
Citrusos bableves készült, aminek semmi köze nincs az általunk megszokott bableveshez, de őrülten jó! :)
Hozzávalók: 2 ek olívaolaj, 2 fej szeletelt vöröshagyma, 450 g sárgarépa, 1 ek garam masala, 1 ujjnyi friss gyömbér, 1 narancs, 1 l zöldségelevs, 200 ml kókusztej, 400 g vegyes konzerv bab, 2 ek friss koriander
Az olajon óvatosan süssük meg 15 perc alatt a vöröshagymát és a közepes darabokra vágott sárgarépát. Adjuk hozzá a garam masalát és a reszelt gyömbért, és süssük további egy percig. Öntsük bele a narancslevet és a zöldséglevest, majd forraljuk fel. Pároljuk fedő alatt 10 percig, hogy a répa tökéletesen megpuhuljon, és keverjük hozzá a kókusztejet is. Botmixerrel készítsünk belőle sima pürét, majd adjuk hozzá a leszűrt, leöblített babot. Melegítsük át az egészet és tálaláskor szórjuk meg korianderrel.

Az én életem párja nagyon szereti a krumplit. Mindenféle változatban. A kedvence a krumplis tészta. Ez az étel olyan mindent bele típusú és rendkívül finom:
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 cs hosszúmetélt (vagy széles metélt), 20 dkg szárazkolbász, só, bors, pirospaprika, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4.5 dl tejföl, 15 dkg sajt, 1 ü lecsókonzerv, 1 cs petrezselyem
Olajon megpároljuk az aprított vöröshagymát. Fél percig pirítjuk rajta a zúzott fokhagymát, majd elkeverjük benne a pirospaprikát, hozzáöntjük a lecsót, beletesszük a kockákra vágott krumplit. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk és hozzátesszük a felaprított petrezselymet is. Fedő alatt kb. fél óráig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ekkor hozzátesszük a felkarikázott kolbászt és a tésztát. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet, és addig főzzük, míg a tészta megpuhul. Libazsírral kikent tűzálló edénybe töltjük. Tetejére öntjük a tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben összesütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése