2016. január 16., szombat

Mákos-túrós kocka

Köszönettel tartozom a Semmelweis Egyetem I.sz Sebészeti Klinika női osztályán dolgozó ápolóinak. Azt a sok kedvességet, törődést, amit Édesapám feleségének nyújtottak, nem tudom meghálálni. Hétfőn viszem nekik ezt a tálca süteményt:

Hozzávalók: 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 20 dkg darált mák, 20 dkg darált mogyoró, 5 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 6 tojás, 20 dkg kristálycukor, 18 dkg lágy vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, 1 csipet őrölt szegfűszeg, 15 dkg málnalekvár

A krémhez és a díszítéshez: 1,5 cs. zselatinpor (1,5 dkg), 75 dkg tehéntúró, 5 tojássárgája, 15 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja és leve, 7,5 dl tejszín, 1 nagy doboz őszibarackbefőtt, 3-4 kivi, 1 cs. tortazselépor
 A mazsolát beáztatjuk a rumba. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm-es tepsit, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Összekeverjük a mákot, a mogyorót, a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjét csipet sóval, 14 dkg apránként hozzáadott cukorral habbá verjük. A Ramát kikeverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a narancshéjjal és a szegfűszeggel. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgát, majd a mákos keverékkel felváltva a tojáshabot, végül a rummal együtt a mazsolát. Tepsibe simítjuk, 35-40 percig tűpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, két lapra vágjuk. A lekvárt felforrósítjuk, megkenjük vele a lapok vágott felületét. A krémhez beáztatjuk a zselatint 1 dl hideg vízbe, a túrót áttörjük. A tojássárgákat gőz fölött habosra keverjük a cukorral, a citrom héjával és levével, majd lehúzzuk a tűzről. Felolvasztjuk a zselatint 3 evőkanál forró krémmel, majd a krém egészéhez adjuk, aztán több részletben hozzákeverjük a túrót. A tejszínt kemény habbá verjük, beleforgatjuk a túrókrémbe. Megkenjük a krémmel a tésztalapokat, egymásra illesztjük őket, és 12 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt 1 órával a díszítéshez az őszibarackokat vékony szeletekre vágjuk, a levet megtartjuk. A kiviket meghámozzuk, felszeleteljük, majd az őszibarackkal felváltva a sütemény tetejére csinosítjuk. Elkészítjük a zselét 2,5 dl befőttléből, a tortabevonóporból, és széles ecsettel bevonjuk vele a gyümölcsöket. 1/2 órára visszatesszük a hűtőbe, végül kockákra vágva kínáljuk.

Praktikusabb lett volna, ha követem az utasítást és a két lapra osztom el a tölteléket. De elég híg volt, így örültem, hogy valahogy összeállt. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése