2016. augusztus 4., csütörtök

Sajtszószban sült rakott cukkini

Úgy kezdődött, hogy a mélyhűtőmben már nincs hely. Ha valamit be akarok tenni - ez esetben egy doboz fagylaltot - ki kell vennem valamit, hogy helyet csináljak. Így történt, hogy kivettem egy  adag maradék kockázott sertéshúst és egy adag darált húst. Persze, fogalmam sem volt, hogy mihez kezdek majd vele. No, meg cukkinim is volt még. Ja! És holnap jön egy újabb ügyelet! :) Olyan orvossal leszek holnap ügyeletben, akinek az édesanyja figyelemmel követi a bejegyzéseimet és szerintem már szinte várja, hogy az ő fiát is "kényeztessem" egy kicsit...:)))) Hát, íme, ez készült:

Hozzávalók:  500 g hús (eredetileg csirkemell fil), 2 fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 közepes cukkini (nálam az egyik sárga volt), 2 tk só, 4 csipet fehérbors, 2 tk oregánó, 2 paradicsom, sajtszósz, 1 bögre főtt rizs
A tetejére: reszelt gouda sajt
A sajtszószhoz: 40 g vaj, 2.5 ek liszt, 4 dl tej, kevés só, fehérbors, szerecsendió, 25 dkg parmezán, 25 dkg gouda sajt
Először a sajtszószt készítettem el.A sajtokat kis lyukú  reszelőn lereszeljük. A tejet melegítjük. Közben egy másik lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, de egy habverővel folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon. 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a forró tejjel, változatlanul kevergetve. Sózzuk, borsozzuk, kevés reszelt szerecsendióval ízesítjük. 7-8 perc alatt készre főzzük. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a sajtokat, egészen addig keverjük, míg a sajt teljesen beleolvad.
A húsokat az olajon fehéredésig sütjük. A hagymát szeletekre vágjuk, a fokhagymát lereszeljük és mindkettőt a húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk oregánóval. Hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot (én mindig lehúzom a paradicsom héját), majd addig főzzük, amíg kicsit összeesik. Beletesszük a kockákra vágott cukkinit, majd fedő alatt összefőzzük. Ha kész, belekeverjük a sajtszószt, elkeverjük. Egy tűzálló tál aljára elsimítjuk a főtt rizst, ráöntjük a ragut, majd megszórjuk reszelt sajttal é aranybarnára sütjük. Nagyon finom! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése